Infärgning-ytbehandling

Frågor och tips om rengöring, lackering, polering etc.
Björn M
Inlägg: 107
Blev medlem: 3 oktober 2006, 16:37
Ort: Boge (Gotland)
Kontakt:

Infärgning-ytbehandling

Inlägg av Björn M » 16 oktober 2006, 21:40

Om man som jag gillar att återställa radioapparaternas yttre till så nära nyskick som möjligt gäller det ofta att laga fanérskador och andra skador på kabinettet. Kan man hitta något ”osynligt” ställe där man kan skära loss en fanérbit är naturligtvis detta det bästa att göra och sedan försöka pussla in denna på det skadade stället.
Finns många skador eller om ytbehandlingen är svårt krackelerad är det bästa att använda ett milt färgborttagningsmedel och efter detta slipa omsorgsfullt med sandpapper. Sen gäller det att hitta något ställe där ursprungsfärgen finns, oftast är ju färgen (betsen) mer eller mindre solblekt. När man hittat rätt bets kan man sedan skrida till verket. Och här kommer tipset:
Behöver man fylla i skador med plastiskt trä går det faktiskt att blanda in den aktuella betsen i i trämassan innan man lägger på det. Det blandar sig väl och stelningsprocessen påverkas inte.
Jag använder fabrikatet Liberon som är akrylhartsbaserat. Detta blir klart bättre än om man använder färgad massa eller betsar på den härdade och slipade ytan. Efteråt betsar man hela ytan.
Sedan vidtar ytbehandlingen, men det är en annan historia!