"Hitler-radio"

Egna eller återberättade artiklar som behandlar äldre teknik.
rffreak
Inlägg: 22
Blev medlem: 10 september 2007, 19:09
Ort: Korskrogen

"Hitler-radio"

Inlägg av rffreak » 13 mars 2009, 21:12

Hej! Den öppna frågespalten var låst, då chansar jag på denna avdelning i stället. Varje gång man hör talas om de tyska Volksempfänger-apparaterna så påstås det att de var så okänsliga och dåliga att det bara gick att höra de inhemska propagandasändningarna. Men en återkopplad mottagare tar ju ledigt emot utländska sändare även om den bara har ett rör. Är det där en myt bara? Låt oss då snarast avliva den. Hur gick det förresten om mottagaren var belägen nära gränsen?.
I Norge blev man ju skjuten på fläcken om man hade radiomottagare under kriget. Hur var det i Danmark?
I Sverige delade grevinnan Amelie Posse ut illegala radiosändare till ett gäng betrodda personer för ev. framtida behov i en motståndsrörelse. Vet någon något om dessa apparater?

torbjorn
Inlägg: 2780
Blev medlem: 12 mars 2009, 20:35
Ort: Sundsvall

Inlägg av torbjorn » 13 mars 2009, 21:25

På tyska radiohistoriska siter, t ex jogis-roehrenbude.de eller radiomuseum.org, så finns det en hel del information om folkmottagare och om vad radiolyssnare kunde råka ut för under kriget.

Folkmottagarna fanns ju i många olika utföranden, de äldsta från mitten av 30-talet hette DKE (Deutscher Klein-Empfänger) med olika siffror efter, och de senare hette VE (Volks-Empfänger). Jag tror inte de var sämre än vilken annan återkopplad mottagare med detektor + LF-steg som helst, även om de naturligtvis var prispressade så långt det överhuvudtaget gick. DKE fanns i många utföranden, från början som batteri- , likströms- och växelströmsapparat, senare ersattes likströmsutförandet av ett allströmsutförande och det kom också en modell med kraftigare slutrör och dynamisk högtalare. VE tror jag bara fanns i allströmsutförande med illa beryktade "V"-rör med 50 mA glödström. Grundkonstruktionen från VE hängde för övrigt kvar i s k nödradioapparater som tillverkades under de första efterkrigsåren.

När det gäller begränsningar i rätten att lyssna på radio så var det från september 1939 strängt förbjudet även för riks-tyskar hemma i Tyskland att lyssna på olämpliga utländska radiostationer. Jag har sett en uppgift om att i det ockuperade Frankrike var det inte tillåtet för lokalbefolkningen att inneha radioapparater med högtalare, av den anledningen togs ofta slutröret bort och man kopplade förförstärkarrörets anod till utgångstransformatorn, då fick man tillräckligt med effekt för att kunna lyssna i hörlurar (eller med örat mot högtalaren), vilket var tillåtet.

rffreak
Inlägg: 22
Blev medlem: 10 september 2007, 19:09
Ort: Korskrogen

Hitler-radio

Inlägg av rffreak » 13 mars 2009, 22:02

Hej! Tack för initierat svar! Intressant! Ha, vilka blådårar! Men samma är väl förhållandet i dag betr. Burma, där jag hörde att folk har små kinesiska kortvågsmottagare och lyssnar på kv-sändningarna från Oslo. Under dödshot antagligen. Förmodligen samma sak i Iran, Nordkorea...?

rffreak
Inlägg: 22
Blev medlem: 10 september 2007, 19:09
Ort: Korskrogen

Hitler-radio

Inlägg av rffreak » 13 mars 2009, 22:04

Vad var det med allströmsrören "V"?

torbjorn
Inlägg: 2780
Blev medlem: 12 mars 2009, 20:35
Ort: Sundsvall

Re: Hitler-radio

Inlägg av torbjorn » 13 mars 2009, 23:21

Max skrev:Vad var det med allströmsrören "V"?
Den låga glödströmmen (och höga glödspänningen) medförde att glödtråden måste göras så tunn att det blev stor risk för glödtrådsbrott. Likriktarröret VY2 höll dåligt, framför allt pga konstruktionsmissar i folkmottagaren - inget strömbegränsningsmotstånd i serie, så varje gång man slog på radion och röret just så pass började kunna leda ström och filterkondensatorerna skulle laddas upp, blev toppströmmen för hög för den lilla katodarean, dessutom var nätsäkringen orimligt grovt tilltagen, om det blev en kortslutning på anodspänningen i radion ledde till att någon tunn förbindelsetråd inne i likriktarröret brann av innan säkringen gjorde det!

Efter kriget fanns det fabrikstillverkade selenlikriktare med 5-polig brunnsockel att köpa, som ersättning för VY2.

rffreak
Inlägg: 22
Blev medlem: 10 september 2007, 19:09
Ort: Korskrogen

Hitler-radio

Inlägg av rffreak » 14 mars 2009, 10:33

Fick man sätta dit ett motstånd då i glödkedjan, eller var det inbyggt i selenlikriktaren?
Apropå selenlikriktare så brukade vi få bråttom att vädra om en dylik pajade på verkstan, lukten påpminde om ruttna ägg, eller - ja kabinett rent ut sagt. Kom en kund så brukade han flinande fråga om nån var opasslig eller om vi hade fel på avloppet. Maximalt pinsamt var det om man var ensam i butiken och det kom vackra flickor för att göra affärer.

torbjorn
Inlägg: 2780
Blev medlem: 12 mars 2009, 20:35
Ort: Sundsvall

Inlägg av torbjorn » 14 mars 2009, 21:56

Ja, motståndet var påbyggt på sockeln tillsammans med selenlikriktaren.

rffreak
Inlägg: 22
Blev medlem: 10 september 2007, 19:09
Ort: Korskrogen

Hitler-radio

Inlägg av rffreak » 22 juli 2010, 09:58

Läser i "Wumpus Old Radio World" att Volksempfänger visst kunde ta emot "fiendens" radiostationer, men att det bar dodsstraff på att lyssna till dom.....

Skriv svar