TV-identifiering

Ställ frågor om modeller, udda apparater eller tillverkare.
torbjorn
Inlägg: 2749
Blev medlem: 12 mars 2009, 20:35
Ort: Sundsvall

TV-identifiering

Inlägg av torbjorn » 16 februari 2013, 11:00

Det har dykt upp en del svåridentifierad dokumentation här, och det vore intressant att höra om någon har en aning om vilka tillverkare som i grunden har legat bakom de här chassierna/apparaterna.

För det första ett reklamblad och ett schema för tv-apparater, uppenbarligen tyska, som såldes av en stockholmsfirma Televisions AB Sarola under namnet Bellevue.
Schemamässigt verkar det vara en ganska ordinär tv av 1957-58 års modell, det som kanske är lite udda är att man har kostat på AGC på så mycket som tre av de fyra MF-stegen, samt att AGC inte är nycklad.
Lite udda rörval också, det är sällan man ser EF89 i MF-förstärkaren på en tv. Det verkar inte vara någon extrem lågprisapparat med tanke på att man har kostat på 4 steg i bild-MF, uttag för fjärrkontroll med kabel samt förhållandevis avancerad motkoppling + tonkontroll i LF-förstärkaren för ljud.

Sedan ett schema för en tv som heter Kontur typ PCL, såld av en Nordiska TV bolaget i Helsingborg. Även detta schema ser helt klart tyskt ut även om det finns några udda detaljer ur ritteknisk synpunkt (se på rörglödtrådarna och de trådlindade motstånden i nätdelen). Gissningsvis från 1959 eftersom bildröret är AW 53-88. Påkostad vertikalavlänkning med strömmotkoppling, ungefär som den lösning Philips började använda vid denna tid, i övrigt ser väl det mesta rätt normalt ut. Man kan notera att både vertikal- och linjeutgångstransformatorer samt avlänkningsspolen härstammar från Philips.

Och till sist ett lite nyare helt anonymt schema. Förmodligen från de sista åren på 60-talet eftersom stora delar av apparaten är transistoriserade och halvledardioder används som boosterdiod och högspänningslikriktare. Det faktum att alla fällor i MF-förstärkaren ligger före första MF-steget tyder också på en ganska "modern" konstruktion. Transistorsymbolerna pekar på att det skulle kunna vara en skandinavisk firma som ligger bakom det. Ett par saker talar för att det skulle kunna vara Helkama, nämligen att 6,3 V glödspänning och E-rör används samt att linjeoscillatorn är en multivibrator med ECC82. Å andra sidan har schemat inga rittekniska likheter alls med äldre Helkamaschemor som jag har sett.
Bilagor
Y.png
Y.png (856.57 KiB) Visad 3056 gånger
KonturPCL_SCM.png
KonturPCL_SCM.png (521.83 KiB) Visad 3056 gånger
Bellevue_SCM.png
Bellevue_SCM.png (331.98 KiB) Visad 3056 gånger
Bellevue_reklam.jpg
Bellevue_reklam.jpg (702.24 KiB) Visad 3056 gånger

torbjorn
Inlägg: 2749
Blev medlem: 12 mars 2009, 20:35
Ort: Sundsvall

Re: TV-identifiering

Inlägg av torbjorn » 4 april 2016, 22:23

I en pärm med osorterade Schaub Lorenz-schemor som kommer från ett helt annat håll än den tidigare uddaapparatsdokumentationen, hittade jag en offert för Bellevue tv. Synd att den inte är daterad.
Bilagor
Bellevue_offert.png
Bellevue_offert.png (122.66 KiB) Visad 1473 gånger

Skriv svar