Radionette Soundmaster RV31

Ställ frågor om modeller, udda apparater eller tillverkare.
torbjorn
Inlägg: 2643
Blev medlem: 12 mars 2009, 20:35
Ort: Sundsvall

Radionette Soundmaster RV31

Inlägg av torbjorn » 22 september 2015, 10:47

Ännu en norsk apparat.

Uppenbarligen framtagen som en direkt motsvarighet till Tandbergs Huldra 9, men jag förmodar att denna låg lite lägre i pris.
Specifikationerna är vid en första anblick så gott som identiska - en stereoreceiver med ca 2 x 15 W uteffekt, radio med några förval på FM, sedvanlig LV och MV och dessutom heltäckande kortvåg från 1,7 till 30 MHz. Gemensamt med Huldra är också möjligheten att skicka ut program från helt olika signalkällor till höger resp vänster kanal, och en högtalaromkopplare med många men något opedagogiska möjligheter. RV31 har dessutom en snabbtelefonfunktion, "Høyttafon".

RV31 verkar lite modernare till konstruktionen eftersom den är heltransistoriserad (kanske inte enbart en fördel beträffande AM-radion) och enbart bestyckad med kiseltransistorer. En snarlik modell, men tydligen utan Høyttafon och med lite annan funktion hos högtalaromkopplaren, har sålts under namnet Soundmaster 50.

Ser vi på AM-radion så är den schemamässigt ganska enkel - självsvängande blandare, två MF-steg, dioddetektor. Ungefär som i vilken bärbar transistorradio som helst från 60- eller 70-talet. Och man kan naturligtvis inte vänta sig särskilt anmärkningsvärda data beträffande känslighet och sånt, det hade inte varit dumt om man hade kostat på ett HF-steg. Det som man däremot har kostat på är omkopplingsbar bandbredd i första MF-filtret samt, som sagt, heltäckande kortvåg uppdelad på tre band.
Avstämningen sker på traditionellt sätt med luftisolerad vridkondensator, och man kan notera att den inbyggda ferritantennen är både vridbar och bortkopplingsbar.

FM-radion lämnar däremot inte mycket övrigt att önska, den har en fälteffekttransistor i HF-steget vilket väl var sista skriket omkring 1970 och separat lokaloscillator (alltså inte självsvängande blandare), 4 MF-steg varav de tre sista är gemensamma med AM-delens blandare och MF. Kvotdetektor. Förberedd för stereodekoder som dock inte finns monterad i detta exemplar. Avstämningen sker med kapacitansdioder, vilket har gjort det lätt att ordna förvalsknappar.

LF-förstärkaren är ganska fri från konstigheter (bortsett från den berömda högtalaromkopplaren). Standardlösningen med 2-stegs förförstärkare för pickup eller mikrofon (frekvensgången kan ställas om mellan rak och RIAA med en vridomkopplare på baksidan), rumble- och scratch-filter, ett par buffertförstärkarsteg med passivt tonkontrollnät emellan, kvasikomplementärt slutsteg som på vanligt norskt sätt är överbelastningsskyddat med ett par glödlampor. Två udda smådetaljer är att förstärkaren är plusjordad och byggd huvudsakligen med PNP-transistorer, trots att det är kiseltransistorer som har använts (kanske konstruktionen har lyfts över ganska oförändrad från en tidigare årsmodell med germanium), samt att balanskontrollen är inkopplad i slutstegens motkopplingsnät.
Man kan också notera att hörlursuttaget är en vanlig 180° 5-polig DIN-kontakt (alltså inte X-typen som var tysk standard för hörlursuttag), som är anslutet parallellt med högtalarna utan spänningsdelare. Man har nog tänkt sig högohmiga lurar.

Det här exemplaret visade sig elektriskt sett fungera helt oklanderligt. Jag har stickprovsvis kontrollmätt några elektrolyter av tvivelaktig typ (röda Micro samt Philips med beige gummi vid pluspolen), men allihop är i bra skick. Likaså verkar de illa beryktade kolmassamotstånden ha klarat sig bra. De enda problemen var en del raspiga potentiometrar, kärvande omkopplare och en lös skruv i stickproppen.
Bilagor
RV31.JPG
RV31.JPG (217.53 KiB) Visad 3837 gånger
RV31_baksida.JPG
RV31_baksida.JPG (210.83 KiB) Visad 3837 gånger
RV31_chassi.JPG
RV31_chassi.JPG (252.04 KiB) Visad 3837 gånger