"Metriska" PL-kontakter ??

Diskussioner om typiska elektroniska fel, ersättning av komponenter etc.
torbjorn
Inlägg: 2921
Blev medlem: 12 mars 2009, 20:35
Ort: Sundsvall

"Metriska" PL-kontakter ??

Inlägg av torbjorn » 30 augusti 2018, 09:44

Som bekant har koaxialkontakter av typ PL (förr även kallad t ex UHF) en tumgänga. Närmare bestämt UNEF 5/8-24. Gängstigningen är alltså 24 gängor per tum, eller om man så vill 1,058 mm.
Det har ju varit känt att tvivelaktiga lågpriskontakter på t ex italienska PR-radioprylar från 70- och 80-talet kunde ha metrisk gänga - inte så konstigt med tanke på italienares djupt rotade motvilja mot allt som är måttsatt i tum.
Men nu har det visat sig att även japanska tillverkare har gjort "metriska" PL-kontakter.
Jag skulle göra en översyn på en japansk signalgenerator, förmodligen tillverkad i mitten av 60-talet, Sanwa FM-105. Märkte att vissa PL-kontakter inte gick att gänga på hela vägen på chassihonan på signalgeneratorn, och antog att gängan var skadad. Bytte kontakt, avsynade den gamla noggrant men såg inga skador alls på gängan. Kollade sedan gängstigningen med gängmått och upptäckte att den var 1,0 mm och inte 24 TPI! Gängan borde alltså snarast betecknas M16 x 1,0. Den kontakten var tillverkad av TDK, alltså inget obskyrt uddamärke. Till saken hör att signalgeneratorn i övrigt är byggd med skruvar och muttrar med tumgängor.