Emerson 1232

Här kan du lägga upp scheman, efterlysa scheman m.m.
torbjorn
Inlägg: 2749
Blev medlem: 12 mars 2009, 20:35
Ort: Sundsvall

Emerson 1232

Inlägg av torbjorn » 11 augusti 2016, 10:37

Denna tv-modell diskuterades härom dagen via ett annat medium än forumet, och eftersom jag ändå hade schemat framme passade jag på att scanna det. Det visade sig att schemat jag har är en annan utgåva än det som har spritt sig på många håll på nätet. Troligen härstammar detta schema från apparattillverkaren medan det mer spridda schemat härrör från Sam's Photofact eller någon annan amerikansk schemasamling.

Intressant liten apparat - en (nåja, mer eller mindre) portabel tv med 8" bildrör från ca 1957. Amerikansk och givetvis avsedd för USA-marknaden och dito tv-system.
Tekniskt sett är det mesta "smör och bröd", dvs standardkonstruktioner från den tiden men, med tanke på apparatens storlek och prisläge, förenklade så långt det går. En rolig sak är en reflexkoppling - andra röret i bild-MF-förstärkaren V-2(A) används också som ljud-MF. Några år senare blev det vanligt i europeiska lågprisapparater att låta intercarriersignalen följa med via videoslutsteget så det fick fungera som ljud-MF, i båda fallen klarade man sig för ljudsidan med ett enda rör som amplitudbegränsare före kvotdetektorn.
Bild-MF är för övrigt så enkel och billig som möjligt - två steg, länkkopplat bandpassfilter mellan kanalväljaren och första MF-röret, i övrigt gruppavstämd. Inga fällor alls, inte ens för den egna ljudbärvågen. Den kanske är så smalbandig att ljudbärvågen ändå dämpas tillräckligt mycket, med detta lilla bildrör ser ju bilden subjektivt tillräckligt skarp ut även om man inte får med mer än 2-2,5 MHz videobandbredd.
AGC-systemet är rent passivt och inte ett dugg mer påkostat än i en billig AM-radio från samma tid, men det ansågs tydligen duga.
Linjeoscillatorn med tillhörande fasdetektor är en s k Synchroguide enligt ett gammalt RCA-patent, den kopplingen var mycket vanlig i amerikanska och japanska tv, och i vår del av världen användes den bl a av Aga i några år.
Vertikalavlänkningen är enklast möjliga, uppbyggd med en dubbeltriod som går som multivibrator, och linjäritetsinställning genom att variera det ena rörets (slutrörets) katodmotstånd. Detta använder boosterspänningen som anodspänning på vanligt amerikanskt sätt.
Nätdelen är lite märklig. Den är försedd med nättransformator, rörglödtrådarna är parallellkopplade och matas med 6,3 V, och anodspänningen tas ut via en selenlikriktare som går som spänningsdubblare. Det kanske även fanns en variant av samma chassi som inte var galvaniskt separerad från elnätet, där man skickade in 117 V-nätspänningen direkt i spänningsdubblaren och antingen hade en liten glödströmstrafo eller seriekopplade glödtrådar.
Till sist kan man notera att apparaten är försedd med en enkel mellanvågsradio och grammofonuttag. UHF-kanalväljare, dock säkert en mycket "döv" sådan eftersom den saknade HF-steg, fanns som option.
Bilagor
Emerson_1232_scm.png
Emerson_1232_scm.png (751.52 KiB) Visad 2122 gånger
Emerson_1232_kplac.png
Emerson_1232_kplac.png (201.14 KiB) Visad 2122 gånger