Sida 1 av 1

Förenade Möbelfabrikerna Linköping

Postat: 10 februari 2019, 21:55
av torbjorn
...är ju ett radiofabrikat man inte precis hör talas om varje dag. Möbelfabriken ifråga, som verkar ha existerat från 1918 till någon gång fram på 1960-talet, tycks ha tillverkat radioapparater och sålt under eget namn några få år i mitten av 1930-talet. Tillverkningen finns mycket kortfattat omnämnd i en av "Soda"s artiklar i Audionen, http://www.radiomuseet.se/medlem/audion ... /fran.html .

Nåväl, en möbelfabriksprodukt enligt ovan behagade befinna sig på en loppis i Sollefteå för några dagar sedan, samtidigt som jag besökte etablissemanget i fråga efter fullgjord tjänsteförrättning å orten, förhandlingar inleddes och resultatet blev att apparaten bytte ägare.

Redan typbeteckningen, 36-S4-50, avslöjar uppenbarligen en hel del om vad det är för en radio. 1936 års modell, superheterodyn med 4 rör (+ likriktarrör), växelström 50 Hz. Rörbestyckningen är precis den man kan förvänta sig av en radio med europeiska rör av den årgången: AK2 AF3 ABC1 AL4 AZ1 , och man får väl säga att den tyder på visst inflytande från Philips. Alla rör utom AL4 verkar vara original, och är tillverkade av Telefunken. AZ1 tycks ha förlorat vakuum. De stora elektrolyterna i nätdelen är bytta mot Rifa-kondensatorer som ser ut att vara från tidigt 50-tal, annars finns inga nämnvärda spår av reparationer.
Jag misstänker att det inte är frågan om något inköpt utländskt chassi utan att det är tillverkat av Linköpingsfirman. Vissa detaljer ser rätt hantverksmässiga ut, t ex en del borrhål i chassit som bär spår av att vara gradade eller försänkta för hand.
Smärre komponenter är huvudsakligen tillverkade av Siemens och Sator, dvs samma leverantörer som man hittar i många andra svenska apparater från mitten av 30-talet. Högtalaren är en mycket bastant fältmatad 8" pjäs, som jag inte har kunnat identifiera. Vridkondensatorn har en instansad text med några brittiska patentnummer, och den är försedd med skyddskåpa ungefär som i en del av Philips 30-talsapparater. Skärmburkarna för HF-spolarna verkar vara en helt egen typ, medan burkarna för MF-transformatorerna påminner mycket om de som Luxor använde i t ex 664DW. En udda sak är att rörhållarna (brunnsockel) inte är av svart bakelit utan något ljust material, har inte undersökt om det är keramik eller något plastliknande.

Några bilder följer, kvaliteten är si och så i och med att fokuseringen har börjat krångla på min gamla digitalkamera.

Re: Förenade Möbelfabrikerna Linköping

Postat: 11 februari 2019, 16:19
av lennon
Ett rejält fynd med det prydliga skicket. Förenade Möbelfabrikerna tillverkade från och med året 1954 åt Philips i Norrköping höljet till radiogrammofoner och från året därpå höljet till Philips tv-apparater.

Lennart

Re: Förenade Möbelfabrikerna Linköping

Postat: 11 februari 2019, 18:25
av Kent
Hej på er
Jag har en gammal fr Linköpings förenade fabrik kanske rentutav två st i mina gömmor
början av trettiotalet ganska hög med någonting utskuet musiklyra emblem i högtalaren

men det har gått ifrån mig hur det var man gjorde när man lade ut foto på forumet

Hälsn/ Kent

Re: Förenade Möbelfabrikerna Linköping

Postat: 11 februari 2019, 21:26
av Gustav
Intressant. Svenska Möbelfabrikerna i Bodafors snickrade väl en del lådor åt Luxor.

Snygg mdell, ser inte alls illa ut!

Re: Förenade Möbelfabrikerna Linköping

Postat: 12 februari 2019, 10:17
av SM7CZR
Kent skrev:
11 februari 2019, 18:25
det har gått ifrån mig hur det var man gjorde när man lade ut foto på forumet
Hälsn/ Kent
Hej !
Klicka på "skriv svar"
därefter "bilagor"
sen letar du upp filen på datorn...ladda upp