Det kom ett brev från ComHem...

Diskussioner inom ämnen som inte passar någon annanstans.
Pidde
Inlägg:83
Blev medlem:15 mars 2016, 19:01
Ort:Lund
Det kom ett brev från ComHem...

Inlägg av Pidde » 3 mars 2020, 09:56

I maj släcker ComHem ner alla analoga frekvenser i sitt kabelnät inkl FM. Att de släcker ner analoga tv-frekvenserna som redan idag är i usel teknisk kvalité är säkert sedan länge en utarbetad strategi för att få fler betalande till deras digitala tv-tjänster. Hur de tänkt eller snarare inte tänkt när också FM via kabel går i graven är oklart. I brevet finns långa utläggningar om hur du skall göra för att fortsätta se på deras tv men inte ett skit om alternativ för FM/radio. Det finns naturligtvisvis en uppsjö andra möjligheter idag men FM-radio är en viktig samhällsinformationskanal inte minst i dessa tider. Kabeluttaget har varit en räddning för FM mottagningen i såväl gamla som nya radioapparater när betonghus, energifönster, LED-lampor, trådlösa nätverk, och annan modern teknik stör ut allt. Hur gör ni andra 'radiohistoriker' för att få acceptabel FM-mottagning i modern omgivning?

(Förresten skickade de en gång i tiden också ut AM i kabeln)

notrecnoc
Inlägg:110
Blev medlem:4 februari 2020, 11:03
Ort:eslöv

Re: Det kom ett brev från ComHem...

Inlägg av notrecnoc » 5 mars 2020, 14:40

Radiostörningar har varit ett problem för många ända sedan 1920-talet. Då var det gnistsändare på fartyg som var störkällan, senare tillkom spårvagnar, dammsugare, symaskiner och bilarnas tändsystem. Många av landets FM-sändare har en effekt av 60kW. Detta brukar ge en räckvidd av några mil.
Märkligt är att flyget inte är utsatt för störningar, de använder AM och betydligt lägre sändareffekter.
--Hur få bort störningar.--
En treelements yagiantenn och en koaxialkabel som nedledare brukar eliminera störproblem. Om radion har ett hölje av trä, är naturligtvis risken att störningarna går rakt in i radiomottagaren. Ställ in radion i ett skärmat rum. Störningar kan naturligtvis även komma in genom nätkabeln. Då kan ett nätfilter hjälpa.
Själv använder jag metallkapslade mottagare med bra resultat både för UKV och KV.

Skriv svar